Vergiftiging
Er zijn veel verschillende oorzaken voor een vergiftiging. U kunt denken aan chemische stoffen, maar ook aan rattengif en planten. Sommige voedingsstoffen die voor ons helemaal veilig zijn, zijn voor uw hond giftig.
Hieronder vind u een lijst met de meest voorkomende oorzaken voor vergiftiging bij de hond, en wat u het beste kunt doen in deze situaties. Bij twijfel neemt u altijd contact met ons op. Wij kunnen dan via het Nationale Gif Centrum achterhalen of iets gevaarlijk is voor uw hond.
Neemt u altijd de verpakking mee naar de dierenarts, dit kan levensreddend zijn !
Rattengif:
- Bij een verdenking van intoxicatie met rattengif moet u altijd contact opnemen met de dierenarts.
- Heeft u de verpakking, neem deze dan mee naar de dierenarts
- Als het gif nog maar net opgegeten is, kunnen wij het dier laten braken. Probeert u dit nooit zelf te doen door het dier zout te geven, zout kan ook giftig zijn voor uw hond.
- Afhankelijk van het soort gif en de mate van inname, zullen we nog de bloedstolling controleren van uw dier en hier eventueel medicatie voor geven.
Chocolade:
Cacao is giftig voor honden. Cacao zit in melk en pure chocolade niet in witte chocolade. Hoe puurder de chocolade hoe meer cacao erin zit, en hoe giftiger dit is voor uw hond.
- Neem contact op met de dierenarts en overleg hoeveel chocolade uw hond gegeten heeft, en wat voor soort.
- Als het te veel blijkt te zijn, en het is nog maar kort geleden kunnen we uw hond laten braken. Probeert u dit nooit zelf te doen door het dier zout te geven, zout kan ook giftig zijn voor uw hond.
- Als het al langer geleden is, en het gaat om een mogelijk giftige hoeveelheid, zullen we de hond opnemen en onder controle houden. Daarnaast zijn er middelen die we kunnen geven om de schade te beperken zoals infusen en Norrit.
Uien:
Uien zijn rauw, gekookt, gebakken en gedroogd giftig voor de hond. Ook als er ui verwerkt is in sauzen kan dit giftig zijn. Voor de hond kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden vanaf 15-30 gram ui per kg lichaamsgewicht. Uien veroorzaken Heinz body anemie, dit is een soort bloedarmoede waarbij de rode bloedcellen beschadigd raken.
Tekenen van bloedarmoede zijn; Minder uithoudingsvermogen, een snellere ademhaling, minder roze kleur van de tong en het tandvlees, duizeligheid en koude poten. De eerste verschijnselen zijn echter vaak braken en diarree, de bloedarmoede klachten kunnen dagen later pas optreden.
Bij een verdenking hiervan, moet u altijd contact opnemen met de dierenarts. We kunnen met bloedonderzoek uitsluiten of er sprake is van bloedarmoede.
Druiven en Rozijnen:
Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden. Er is een groot verschil in gevoeligheid tussen verschillende honden, maar 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht en 3 gram rozijnen per kg lichaamsgewicht kan al vergiftigingsverschijnselen geven.
Dit uit zich meestal in eerste instantie in braken en diarree, maar kan uiteindelijk nier schade als gevolg hebben.
Bij verdenking van het eten van druiven en/of rozijnen moet u dus altijd contact opnemen met uw dierenarts. Als het nog maar kort geleden gebeurd is, kunnen wij uw hond laten braken. Probeert u dit nooit zelf te doen door het dier zout te geven, zout kan ook giftig zijn voor uw hond.