Gedrag en voortplanting
Degoes vertonen nog veel van hun gedrag uit de vrije natuur. Het zijn erg sociale en nieuwsgierige diertjes. In de natuur leven ze in grote groepen. Degoes die alleen worden gehouden, zullen dan ook gedragsproblemen ontwikkelen. Schaf altijd ten minste twee degoes aan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld chinchilla’s zijn degoes dag actieve dieren. Ze zijn enorm bewegelijk en houden erg van klimmen, klauteren graven en rennen.
Degoes besteden ook veel aandacht aan het bouwen van een nest. In de natuur verzamelen allerlei materialen zoals takjes en twijgjes om hier enorme hopen van te bouwen. Bied de degoe ook in zijn kooi nestmateriaal aan, zoals bijvoorbeeld toiletpapier, zakdoekjes, toiletrolletjes, en takjes. Ze zullen dit dankbaar naar hun nest slepen.
Als verdediging tegen vijanden kan de degoe zijn staart loslaten. In een groot aantal gevallen zal de staart hierna ook niet meer aangroeien. Trek een degoe dus nooit aan zijn staart en pak hem dus ook nooit aan zijn staart vast!
Degoes worden gemiddeld geslachtsrijp op ongeveer 3 maanden, maar dit kan ook al eerder gebeuren. (Het is aan te raden om nakomelingen te voorkomen de vrouwtjes al op 5 a 6 weken van de mannetjes te scheiden). Op deze leeftijd zijn echter nog niet voldoende ontwikkeld om een nestje te krijgen, dit kan vanaf ca 5 maanden. Ze dragen ongeveer 90 dagen en gemiddeld werpen ze 5 jongen (3 tot 10).
In tegenstelling tot sommige andere knaagdieren kunnen de mannetjes ook na de geboorte bij het vrouwtje met de jongen blijven, en zullen dan meehelpen met het grootbrengen van de kleintjes. Meteen na de bevalling zijn de vrouwtjes echter al weer vruchtbaar en kunnen weer drachtig worden.
Het is mogelijk bij Dierenkliniek de Wetering om mannetjes te laten castreren om nakomelingen te voorkomen.