SPOED

Wat is een paraveterinair?

Paraveterinair/dierenartsassistent

Wat is het verschil tussen een dierenartsassistent en een paraveterinair?
Een dierenartsassistente is een balie-medewerker en is niet wettelijk bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren zoals het toedienen van injecties of het onderzoeken van een dier.
Een paraveterinair mag dit wel (een diagnose stellen mag weer niet, dit mag alleen de dierenarts). De opleiding tot paraveterinair is een opleiding op MBO niveau en duurt afhankelijk van je vooropleiding 2-4 jaar. Naast de theorie op school volgt er altijd een praktijkstage. Regelmatig hebben wij stagiaires bij ons op de praktijk.

Dat je het leuk vindt om met dieren te werken is natuurlijk erg belangrijk. Belangrijker is het om het leuk te vinden om met mensen te werken. Je werkt nauw samen met collega assistentes en de dierenartsen en natuurlijk met alle huisdier eigenaren.

Als paraveterinair zijn de werkzaamheden zeer divers. U ziet ons aan de balie of hoort ons aan de telefoon waar we u als eigenaar te woord staan. We luisteren naar uw verhaal en adviseren, geven de voorgeschreven medicatie mee en maken de rekening in orde.
Achter de “schermen” doen wij nog veel meer. Wij zorgen voor uw dier als hij/zijn bij ons in de opname zit of wacht op een operatie/behandeling. Bij operatiepatiënten betekent dit o.a. het wassen/scheren van het operatiegebied, het toedienen van de juiste medicatie, het maken van rontgenfoto’s en het op temperatuur houden van uw dier. De narcose en recovery houden wij in de gaten met ons bewakingssysteem. Het reinigen van een gebit behoort ook tot onze taken ( indien er een extractie nodig is moet de dierenarts dit doen).
Indien nodig leggen wij ook infusen aan en nemen bloed af.

Het doen van diverse laboratorium onderzoeken op de praktijk of zorgen dat het materiaal naar het juiste laboratorium gaat behoort ook tot onze vaste taken.
Wij zorgen voor de apotheekbeheer en inkoop van al het voer en andere materialen die nodig zijn en alle administratie dat hiermee te maken heeft. Tussen alle werkzaamheden door loopt als een rode draad het schoonmaak en opruim werk.

Zoals u leest is het werk zeer afwisselend!