SPOED

Vuurwerkangst bij dieren

Vuurwerkangst bij dieren

vuurwerkHet einde van het jaar zit er weer aan te komen en dat moet gevierd worden. Helaas voor onze viervoeters betekent het dat een knallend uiteinde vaak samengaat met een aantal angstige uurtjes onder de bank.Veel honden en katten vinden het geluid en de flitsen van vuurwerk beangstigend. Begin daarom op tijd met trainen, bijvoorbeeld met speciale geluidcd’s, dan wel met medicatie te geven in de periode voor oud en nieuw. Zo kunt u uw huisdier een hoop angst besparen.

Een aantal behandelmogelijkheden op een rij:

 • CD met vuurwerk geluid om de hond of kat langzaam te laten wennen aan dit lawaai. Met deze training moet u wel enkele maanden van tevoren beginnen.
 • Een feromonen verdamper of halsband (DAP/Feliway®) die de angst van de hond of kat vermindert. Hiermee dient zo’n 2 weken voor oud en nieuw begonnen te worden.
 • Voedingssupplementen (Zylkene®) die de angst bij uw huisdier verminderen. Hiermee dient zo’n 2 weken voor oud en nieuw begonnen te worden.
 • Voedingssuplementen: No stress Mix HK en No stress Paste Dog&Cat. De stress mix dient 2 weken voor oud en nieuw begonnen te worden, de pasta heeft een inwerktijd van 40 minuten.
 • Phytonics Strezz® zijn natuurlijke druppels die het gevoel van angst en stress verminderen. Het bevordert het herstel van een overbelast zenuwstelsel en het herstel na emotioneel of lichamelijk trauma. Strezz werkt ontspannend zonder het dier te versuffen.
 • Thundershirts: Het Thundershirt heeft een rustgevend effect en kan jouw huisdier helpen wanneer hij last heeft van vuurwerk-, verlatings- of onweerangst, blafproblemen of angst voor geluiden. Het shirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van het dier. Dit heeft een kalmerend effect.
 • Rustgevende medicatie (Clomicalm®), met deze behandeling starten we het liefst 4-6 weken van tevoren, en wordt dus vooral toegepast bij dieren waarvan we al weten dat deze angstig zijn.
 • Voor oudjaarsavond kunt u, indien u hond heel erg angstig is, kalmerende tabletten komen ophalen. Indien we uw huisdier al lange tijd niet meer hebben nagekeken, is het wel verstandig eerst op controle te komen.

Onze assistentes kunnen u aan de balie over bovenstaande mogelijkheden extra informatie geven.

Wat kunt u op de avond zelf doen voor uw huisdier:

 • Zorg voor een rustige kamer zonder ramen, of met de gordijnen dicht en met licht aan, zodat flitsen minder goed zichtbaar zijn. 
 •  Zet de radio zachtjes aan, om het geluid van buiten wat te dempen. Let erop dat het een rustige radiozender is, zonder geknal!
 • Wijs uw huisdier naar zijn of haar plaats, of maak een vertrouwde plek met een door u gedragen trui.
 • Troost uw huisdier niet als deze zich angstig gedraagt, ook niet straffen!! Negeren is de beste oplossing.
 • Reageer zelf niet op de knallen. Het dier zal dan denken dat het normaal is om niet op knallen te reageren.
 • Leg bij vogels, konijnen en knaagdieren een doek over de kooi. In het donker zijn zij vaak rustiger.

Slaappilletjes worden gelukkig bijna niet meer gegeven. Dit zijn medicijnen die uw dier een beetje sederen, en dus net als een echte narcose een klein risico met zich meebrengen.Verder is het ook gebleken dat de voorheen meest gebruikte slaappilletjes uw hond of kat weliswaar rustig maken, maar tegelijkertijd eigenlijk meer gevoelig maken voor geluid. Dus uw hond of kat is wel lichamelijk verslapt maar krijgt juist alle prikkels van buiten extra goed mee.

Verwacht u dat uw hond of kat wel eens last zou kunnen krijgen van de jaarwisseling, kom dan een keer langs op de praktijk of neem contact met ons op, wij helpen u graag verder om de beste oplossing te vinden voor uw huisdier!

Het team van Dierenkliniek de Wetering wenst u een goede jaarwisseling toe!