SPOED

Vogels

jonge spreeuw

Voeren van een jonge spreeuw

De vogels die we zien bij Dierenkliniek De Wetering zijn ofwel straatvogels, zoals duiven, meeuwen, zwaluwen et cetera, ofwel in huis gehouden vogels. Van parkiet tot papegaai, van kwartel tot kip, iedereen is welkom.
Hoewel sommige vogels heel oud kunnen worden, blijkt dit in de praktijk soms moeilijk haalbaar. Wist u bijvoorbeeld dat vogels ook zonlicht nodig hebben voor hun vitamine D om een goede botaanmaak te hebben? Dus bij mooi weer lekker naar buiten, in hun kooi als u bang bent dat ze wegvliegen. Verder zijn de meeste in huis gehouden vogels echte groepsdieren. In natuurfilms zie je papegaaien en parkieten altijd in grote groepen vliegen, en ook in huis zou er toch minimaal een maatje bij moeten zitten. In gevangenschap gaan verschillende soorten ook vaak goed samen. Leven in groepsverband is ook een voorwaarde voor zangvogels.

amazonepapegaai

Amazonepapegaai op het spreekuur

Diverse ziekten kunnen voorkomen. Slechte botten door verkeerde voeding of te weinig zonlicht, luchtwegproblemen, of trauma’s (bijvoorbeeld gebroken pootje, verwonding door vechten) zien we geregeld. Verder zien we geregeld veren plukken; een probleem met soms een lichamelijke oorzaak, maar het kan ook een gedrag uit bijvoorbeeld frustratie zijn. Dan zijn er nog een aantal virusziekten bekend waar we op kunnen testen en waar soms medicijnen voor zijn om de ziekteverschijnselen te verminderen. Soms hebben we hier materiaal uit de cloaca voor nodig, een ander keer bloed. Ook papegaaienziekte is een ziekte waar we geregeld op testen, ook omdat dit voor de mens een gevaarlijke ziekte is.

 

rontgenfoto agapornis

Röntgenfoto van een agapornis met legnood

Wat kunnen we bij Dierenkliniek De Wetering voor uw vogel doen?
Tijdens een consult kijken we wat er aan de hand is en maken we samen met u een behandelplan met een prognose.

Is onvoldoende duidelijk wat er aan de hand is, kan er aanvullend onderzoek gedaan worden. Denk aan ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek of een kweek. Ook bij kleine vogels is er vaak meer mogelijk dan u in eerste instantie zou denken. Een enkele keer is een operatie nodig; deze gebeurt dan met gasnarcose om de vogel zo min mogelijk te belasten.
Medicatie kan bestaan uit pijnstilling, antibiotica, anti-schimmel middelen enzovoort. In overleg wordt bekeken hoe dit met zo min mogelijk stress toegediend kan worden.

 

gasnarcose bij een zwaan

Gasnarcose bij een zwaan met een pootwond

bloedafname grijze roodstaart

Bloedafname bij een grijze roodstaart

verfollikelcyste kanarie

Veerfollikelcyste bij een kanarie