SPOED

Uw kat wordt gecastreerd: Wat gebeurt er eigenlijk?

Vandaag is de grote dag, uw kater wordt gecastreerd.

Wat staat uw kater nou precies te wachten?

Bij binnenkomst in de kliniek krijgt hij een hokje in onze opnameruimte. In het hokje liggen zachte kleedjes, een matatabi stokje en wat valeriaan. In de opname hebben we ook standaard de feliway verdamper hangen. Katten zitten altijd rustig in de opname, ze spelen wat en kijken om zich heen.

Als de kater aan de beurt is voor zijn castratie, wordt hij lichamelijk eerst nog een keer nagekeken. Zijn hartje wordt geluisterd en de kleur van zijn slijmvliezen gecontroleerd, dit is belangrijk om zeker te zijn dat hij veilig onder narcose kan worden gebracht. Ook wordt er gecontroleerd of zijn gebit is uitgewisseld en of beide testikels daadwerkelijk zijn ingedaald in de balzakken. Sommige katers hebben een binnenbal, deze kan in de buik of in het lieskanaal zitten en moet op een andere manier verwijderd worden.

castratie kat

De oogjes worden gezalfd.

castratie kat

De kater wordt onderzocht voordat hij onder narcose gaat.

De kater krijgt een prik in zijn rugspier ( klik hier voor een filmpje van het geven van een injectie voor de narcose ) waarna hij in zijn opnamehokje in slaap valt. Eenmaal in slaap krijgt hij 2 prikjes met verschillende pijnstillers. Hij wordt hij op een warmtematje gelegd om te voorkomen dat zijn lichaamstemperatuur zakt tijdens de operatie. Zijn oogjes blijven open staan tijdens de narcose, om uitdrogen te voorkomen wordt er oogzalf toegediend.

 

 

castratie kat

De balzak wordt vrijgemaakt van haren.

castratie kat

De ballen worden gedesinfecteerd.

castratie kat

De testikel wordt verwijderd.

castratie kat

De verwijderde testikels.

 

 

 

 

 

 

 

 

De balzak wordt vrijgemaakt van haren en gewassen met desinfectiemiddelen. Via een klein sneetje in iedere balzak wordt de bal (testikel) naar buiten gehaald en verwijderd. De balzak wordt niet gehecht, deze sneetjes genezen vaak erg snel. Als de castratie achter de rug is krijgt hij een prikje om hem weer wakker te laten worden. Hij wordt rustig wakker in het opname hokje. Al snel is hij weer goed wakker en mag hij door de eigenaar worden opgehaald. De meeste katers zitten alweer te spelen bij het ophalen. Thuis merken veel eigenaren helemaal niet dat ze onder narcose zijn geweest. De pijnstillende injectie werkt nog een dag door. Het is dan ook niet nodig om medicatie te geven na de narcose. Wel moet nog tot de volgende dag gewacht worden met eten geven.

  • Date:Jun 2015
  • castratie kat
  • castratie kat
  • castratie 3
  • castratie kat
  • castratie 5
  • castratie kat
  • castratie 7
  • castratie kat
  • castratie kat