SPOED

Stadsduiven

duiven

De duiven die we het meest bij Dierenkliniek De Wetering zien, zijn stadsduiven. Deze zijn vaak blauwgrijs met wit of rood met wit gekleurd.

De grijs tot lichtroze kleinere tortelduif, met een karakteristieke zwarte band om de nek, en de grote houtduif met blauwgrijze kop en lijf en paarse borst, zien we minder.

Het dieet van de stadsduif bestaat voornamelijk uit zaden, al zien we dat de stadsduif zich goed aan kan passen. Brood is nog bewerkt graan, maar in patat is geen zaadje meer te bekennen! De levensverwachting is 3-5 jaar. Een duif in gevangenschap kan met goede verzorging wel 15 jaar oud worden.

 

Veel voorkomende aandoeningen

Alle stadsduiven zitten onder de lange veerluis. Dit zijn langwerpige luizen die van het veerafval leven. Op zich onschuldig, maar bij zieke duiven kunnen de hoeveelheden flink oplopen.

Verder zien we geregeld ’t geel, een eencellige parasiet die voor gelig ontstekingsmateriaal in de snavel, slokdarm en luchtpijp zorgt. Dit materiaal verstopt de slokdarm, waardoor een dier verhongert, of sluit de luchtpijp af, waardoor de duif stikt. In een vroeg stadium is dit goed te behandelen.

Het belangrijkste virus is paramyxovirus. De ziekte die dit virus veroorzaakt staat bekend als draainek. Het virus tast de hersenen aan, waardoor het evenwicht verstoord raakt en de duif niet meer weet wat onder of boven is, en met een gedraaide nek zit. Deze duiven kunnen niet meer goed vliegen. Met veel zorg kunnen sommige er voldoende bovenop komen om weer in de stad vrijgelaten te worden. Vaak zijn ze er echter zo slecht aan toe dat ze ingeslapen moeten worden.

Een belangrijke bacterie is salmonella. Bij duivenmelkers bekend als paratyphus. Dit geeft bij duiven gewrichtsontstekingen die vaak moeilijk te behandelen zijn. Hoge doses antibiotica zijn soms succesvol.

Verder zien we veel duiven die tenen missen. In visdraad of mensenhaar raken de tenen verstrikt, waardoor ze afgekneld worden. Een pijnlijk proces, waarbij de tenen langzaam afsterven. Losmaken met veel geduld en pijnstilling is de enige kans op herstel.

Gebroken poten en vleugels na een aanvaring met auto of tram zien we ook geregeld.

Open of gesloten breuken aan poten zijn vaak goed te behandelen met spalk en rust, zoals ook gesloten breuken aan de vleugel. Open breuken aan de vleugel zijn veel moeilijker te behandelen. Duiven die hiervan genezen, kunnen vaak niet goed meer vliegen. Meestal laten we deze duiven dan ook inslapen om een lijdensweg te voorkomen.

duif1

Duif met een gebroken poot, op de foto wordt er een spalk gemaakt voor het pootje.

duif2

Gespalkte poot bij een duif. Na 2 weken zijn de meeste botbreuken bij vogels genezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijwilligers

Dierenkliniek De Wetering heeft goed contact met een aantal duivenliefhebbers. Deze verzorgen gevonden zieke en gewonde stadsduiven. Voor deze dieren zijn de consulten gratis, alleen eventuele medicatie moet betaald worden.

Heeft u zelf ervaring met de opvang van duiven en wilt u ook gevonden stadsduiven helpen, neemt u dan contact met ons op via de contactpagina. Als wij een duif binnen krijgen die een goede kans maakt om van de ziekte of verwonding te genezen, kunnen we contact met u opnemen voor de verzorging.