SPOED

Kittens

 

Kittens, de kleine deugnieten…

kitten

Aanschaf

Aanschaf

Na lang wikken en wegen is het dan zover, er komt een kat in huis en wel een kitten en geen oud baasje uit het asiel.

Nog voor de aanschaf van uw nieuwe kat zijn er zaken waar u bij stil moet staan.

Vragen die u zich kunt stellen, zijn:  wil ik een speciaal ras (Siamees, Main Coon, Britse Korthaar etc.) of gewoon een kruising (Europese Korthaar). Dan moet u kiezen of u één kat koopt of meerdere. Verder is het belangrijk dat uw huis katvriendelijk is, en u weet hoe u uw kat goed moet opvoeden, welke voeding u wilt gaan geven en wat voor kosten er bij dit alles komen kijken.

Raskatten

Bij raskatten kiest u voor een specifiek uiterlijk en vaak ook bepaalde gedragskenmerken. Houdt u er wel rekening mee dat elke kat een individu is en kan afwijken van wat er omschreven wordt bij de raskenmerken. Daarnaast is het soms zo dat bepaalde rassen meer gevoelig zijn voor bepaalde (erfelijke) aandoeningen. Echter zal een goede fokker er alles aan doen om een zo gezond mogelijk kitten te verkopen.

Als u kiest voor een raskat dan is het belangrijk dat u deze koopt bij een goede fokker, deze kunt u vinden via de verschillende rasverenigingen . Koop nooit een raskat “goedkoop” via marktplaats. Vaak zal “goedkoop” duurkoop blijken te zijn; kittens worden te vroeg verkocht, niet goed gecheckt op erfelijke aandoeningen en soms zelfs uit het buitenland geïmporteerd door dierenhandelaren die geen enkele regel in acht nemen.

Kruising

Kiest u voor een kruising (Europese korthaar) dan is het lastiger om te zeggen hoe deze er uiteindelijk uit zal zien (groot/klein, tenger/fors, korthaar/langhaar, cypers/rood/wit etc.) en is het karakter ook moeilijker te voorspellen (afstandelijk/aanhankelijk, speels/lui). Dezelfde ziekten en aandoeningen komen voor bij kruisingen, alleen is het niet te voorspellen of uw kat deze zal krijgen omdat de erfelijke achtergrond niet bekend is.

Als u kiest voor een kruising dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Het dierenasiel vangt vaak moederpoezen met kittens op, en dit is altijd een goede plek om kittens te vinden die ook echt een nieuw huis verdienen. Een kitten via het asiel zal vaak alle entingen hebben en een chip en goed gezond zijn verklaard. U weet zeker dat u een gezond kitten koopt en u helpt het asiel.

Daarnaast zal het soms zo zijn dat er in uw directe omgeving of marktplaats, door een privé persoon kittens worden aangeboden. Laat u niet verleiden door de schattige gezichtjes om ze zo mee naar huis te nemen!!

Als eerste is het belangrijk om de moederpoes te zien, en te weten dat de omstandigheden waarin de kittens opgroeien goed is. Dit betekent schoon, goede voeding, voldoende interactie met mensen en ook kinderen. Zorg er altijd voor dat het kitten minstens 12 weken oud is voordat u ze mee naar huis neemt. De eerste weken zijn heel belangrijk voor een kitten om door te brengen met moederpoes en eventueel broertjes en zusjes, ze leren alles van elkaar. Dit zal er voor zorgen dat als het kitten bij u thuis komt er veel minder snel probleemgedrag zal ontstaan, zoals onzindelijkheid en ongepaste agressie.

Verder moet het kitten natuurlijk goed gezond zijn, als u hier over twijfelt zou u kunnen afspreken eerst een gezondheidscheck te laten doen bij de dierenarts voordat u het kitten definitief koopt.

Ook kunt u kittens soms kopen in de dierenwinkel. Dit raden wij sterk af, vaak zijn dit kittens die via dierenhandel worden geïmporteerd. De dieren worden vaak te jong verkocht en we zien veel gezondheidsproblemen zoals virusziekten, vlooien en huidschimmels bij deze kittens.

Eén of twee kittens

Één of twee kittens?

kittenAls u een kitten koopt uit hetzelfde nest is het vaak goed om twee kittens te kopen. Dit is vooral belangrijk als uw katten niet naar buiten zullen gaan of als u bijvoorbeeld lange dagen werkt. Dan hebben de katten elkaar als u er niet bent, en kunnen ze samen spelen en slapen. Een kat alleen heeft veel meer tijd en aandacht van u nodig.

Voordat uw kitten mee naar huis gaat

Voordat uw kitten mee naar huis gaat…

Het is fijn voor uw kitten(s) dat ze in een kamer van het huis goed kunnen wennen, om daarna de rest van het huis te mogen ontdekken. Elke kat heeft een voer- en waterbakje, mandje of kleedje, schuilplek, krabpaal/plank, kattenbak, speeltjes en eten nodig. De kattenbak moet zeker voor kittens makkelijk bereikbaar zijn, dus met lage instap zonder deurtje en gevuld met zacht grit, dit vinden kittens meestal aantrekkelijker om te gebruiken. De stelregel voor het aantal kattenbakken/voerbakken/schuilplekken etc. is in principe het aantal katten +1 extra. Dit lijkt misschien overdreven maar kan zeker op de langer termijn voorkomen dat er stress ontstaat tussen de katten in huis.

Mee naar huis en dan?

Mee naar huis en dan…

kittenUw kitten mee naar huis nemen begint bij een veilig en comfortabel reismandje. Dit mandje gaat u ook gebruiken om uw kat straks mee naar de dierenarts te brengen, of misschien een keer naar het pension of de oppas . Het mandje moet groot genoeg zijn, en het is makkelijk als u deze aan de bovenkant open kunt maken. Kittens kunt u nog makkelijk in een mandje doen, maar als u kitten straks groot is kan dat een stuk lastiger zijn. Een opening aan de bovenkant van de mand of tas maakt dit een stuk makkelijker. Legt u een lekker dekentje van thuis in het mandje, dit ligt lekker zacht en uw kitten kan alvast aan de geur wennen.

Eenmaal thuis aangekomen kunt u het kitten het beste laten wennen in 1 kamer van uw huis. In deze kamer moet alles voorhanden zijn, dus een kattenbak, water/eten en krabmogelijkheid. U kunt het mandje open zetten, het kitten kan dan zelf bepalen of en wanneer ze op onderzoek uit gaat. Vaak zijn ze echter zeer nieuwsgierig en zal al snel de hele kamer worden onderzocht.

Als uw kitten eenmaal goed gewend is aan de eerste ruimte kunt u langzaam de rest van het huis ter beschikking stellen.

Gezondheid

Gezondheid: check, vaccinaties/wormen/vlooien, chippen

Kittens moeten op negen weken leeftijd en op twaalf weken leeftijd worden gevaccineerd. Bij ons in de praktijk wordt uw kitten dan ook helemaal nagekeken en zal alles besproken worden wat u moet weten over ontwormen/ontvlooien, castratie, chippen en alle andere vragen die u misschien nog heeft. Wij nemen voor de eerste afspraak altijd ruim de tijd (30min) om u hiervoor de mogelijkheid te geven .

Voeding

Voeding

Er zijn waarschijnlijk nog meer soorten voeding op de markt voor onze huisdieren dan soorten thee in het supermarktschap. Hoe moet u tussen al deze soorten kiezen. Voor kittens is het in ieder geval heel belangrijk dat ze voeding eten speciaal voor kittens, hier zit meer voedingsstoffen in dan in volwassen voeding. Wij adviseren voor de meeste kittens de brokvoeding van Hill’s Vetessentials , daarnaast kunt u dan af en toe wat blikvoer of ander zacht voer geven . Dit is vooral belangrijk om wat variatie te geven, en er voor te zorgen dat uw kat niet te kieskeurig wordt. Mocht u in de toekomst een keer medicatie moeten geven, dan kunt u hiervoor zacht voer gebruiken.

Binnen/buiten

Binnen/buiten

Katten kunnen binnen gehouden worden, maar dit betekent wel dat ze extra aandacht nodig hebben van de baas. Buitenkatten kunnen jagen en onderzoeken en op die manier aan hun speel- en bewegingsbehoefte voldoen. Buiten spelen heeft natuurlijk ook risico’s, katten kunnen weglopen, onder een auto komen, vechten met andere katten etc. Onder buiten spelen verstaan wij ook op het dak spelen, of op een balkon wat niet is afgezet.

Binnen katten lopen deze risico’s niet, maar kunnen zich makkelijk gaan vervelen. Als u van plan bent uw kat binnen te gaan houden, kunt u er bij voorbaat al voor kiezen twee kittens te nemen. Dan hebben de katten al een maatje om mee te spelen. Daarnaast zult u als eigenaar elke dag met uw katten moeten spelen. Verder kunt u voeding op een interessante manier aanbieden om het jaaginstinct te prikkelen. Denkt u daarbij aan brokjes verstoppen in huis, een leuke voerpuzzel gebruiken of een voerbal om het eten in te geven.

U kunt het huis ook interessanter maken voor de katten door plankjes aan de muur te bevestigen of andere leuke klim mogelijkheden. Katten denken in 3D en vinden vooral hoge schuilplekken leuk om te gebruiken.

Wilt u uw kat de mogelijkheid geven naar buiten te gaan, doe dit dan vanaf 6 maanden. Zo zijn ze binnen ook goed gewend en vinden ze het leuk om thuis te zijn. Katten die heel jong al veel buiten komen, kunnen “kostgangers” worden, die enkel binnen komen om te eten! Maar ze zijn er ook een beetje voor uw gezelschap toch?!

kitten