SPOED

EHBO

ehboEHBO Bij HUISDIEREN

 • Blijf altijd zelf rustig en kalm
 • Denk aan uw eigen veiligheid, een hond of kat die pijn heeft kan onverwachts bijten of krabben. Indien u zich buiten bevindt let u dan op eventuele verkeerssituatie etc.
 • Bel de dierenarts dat u onderweg bent naar de praktijk: 020-6221884
 • U kunt eventueel de Dierenambulance bellen om u te helpen met het vervoer van uw huisdier: dierenambulance-amsterdam.nl 0900 -210 00 00

Honden

Epilepsie

Epilepsie

Een epileptische aanval is soort “kortsluiting” in de hersenen waarbij de hond tijdelijk het bewustzijn verliest. Dieren vallen vaak om, hebben krampen van de spieren, gaan klappertanden en schuimbekken en laten de urine lopen. Een aanval duurt meestal enkele minuten, waarna er weer herstel plaats vindt van het normale gedrag. Wel kan een dier in de periode net na een aanval nog wat angstig of onrustig zijn.

Wat moet u doen als u dit voor het eerst ziet bij uw hond:

 • Een epileptische aanval kan er zeer eng uit zien, maar blijft u vooral RUSTIG!
 • Als een aanval eenmaal begonnen is, kan deze niet meer gestopt worden door uzelf. U moet dus afwachten totdat dit vanzelf gebeurt. Wel kunt u ervoor proberen te zorgen dat uw dier zich niet bezeert. Let daarbij ook vooral op uw eigen veiligheid!
 • U kunt de omgeving zo rustig mogelijk maken, door het licht te dimmen, muziek en televisie uit te zetten.
 • Probeer niet de tong uit de bek te houden, de hond kan onbewust bijten.
 • Indien een aanval langer duurt dan 10 minuten MOET u contact opnemen met de dierenarts.
 • Indien een aanval binnen enkele minuten voorbij is, kunt u daarna contact opnemen met de dierenarts. Er kan dan eventueel besloten worden om alvast onderzoek te doen naar eventuele oorzaken, en er kan een behandelplan opgesteld worden.

Vergiftiging

Vergiftiging

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een vergiftiging. U kunt denken aan chemische stoffen, maar ook aan rattengif en planten. Sommige voedingsstoffen die voor ons helemaal veilig zijn, zijn voor uw hond giftig.

Hieronder vind u een lijst met de meest voorkomende oorzaken voor vergiftiging bij de hond, en wat u het beste kunt doen in deze situaties. Bij twijfel neemt u altijd contact met ons op. Wij kunnen dan via het Nationale Gif Centrum achterhalen of iets gevaarlijk is voor uw hond.

Neemt u altijd de verpakking mee naar de dierenarts, dit kan levensreddend zijn !

Rattengif:

 • Bij een verdenking van intoxicatie met rattengif moet u altijd contact opnemen met de dierenarts.
 • Heeft u de verpakking, neem deze dan mee naar de dierenarts
 • Als het gif nog maar net opgegeten is, kunnen wij het dier laten braken. Probeert u dit nooit zelf te doen door het dier zout te geven, zout kan ook giftig zijn voor uw hond.
 • Afhankelijk van het soort gif en de mate van inname, zullen we nog de bloedstolling controleren van uw dier en hier eventueel medicatie voor geven.

Chocolade:

Cacao is giftig voor honden. Cacao zit in melk en pure chocolade niet in witte chocolade. Hoe puurder de chocolade hoe meer cacao erin zit, en hoe giftiger dit is voor uw hond.

 • Neem contact op met de dierenarts en overleg hoeveel chocolade uw hond gegeten heeft, en wat voor soort.
 • Als het te veel blijkt te zijn, en het is nog maar kort geleden kunnen we uw hond laten braken. Probeert u dit nooit zelf te doen door het dier zout te geven, zout kan ook giftig zijn voor uw hond.
 • Als het al langer geleden is, en het gaat om een mogelijk giftige hoeveelheid, zullen we de hond opnemen en onder controle houden. Daarnaast zijn er middelen die we kunnen geven om de schade te beperken zoals infusen en Norrit.

Uien:

Uien zijn rauw, gekookt, gebakken en gedroogd giftig voor de hond. Ook als er ui verwerkt is in sauzen kan dit giftig zijn. Voor de hond kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden vanaf 15-30 gram ui per kg lichaamsgewicht. Uien veroorzaken Heinz body anemie, dit is een soort bloedarmoede waarbij de rode bloedcellen beschadigd raken.

Tekenen van bloedarmoede zijn; Minder uithoudingsvermogen, een snellere ademhaling, minder roze kleur van de tong en het tandvlees, duizeligheid en koude poten. De eerste verschijnselen zijn echter vaak braken en diarree, de bloedarmoede klachten kunnen dagen later pas optreden.

Bij een verdenking hiervan, moet u altijd contact opnemen met de dierenarts. We kunnen met bloedonderzoek uitsluiten of er sprake is van bloedarmoede.

Druiven en Rozijnen:

Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden. Er is een groot verschil in gevoeligheid tussen verschillende honden, maar 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht en 3 gram rozijnen per kg lichaamsgewicht kan al vergiftigingsverschijnselen geven.

Dit uit zich meestal in eerste instantie in braken en diarree, maar kan uiteindelijk nier schade als gevolg hebben.

Bij verdenking van het eten van druiven en/of rozijnen moet u dus altijd contact opnemen met uw dierenarts. Als het nog maar kort geleden gebeurd is, kunnen wij uw hond laten braken. Probeert u dit nooit zelf te doen door het dier zout te geven, zout kan ook giftig zijn voor uw hond.

Lijst van het LICG met overige vergiften

Wonden

Wonden

hondEr zijn veel verschillende soorten wonden, als u twijfelt over de juiste behandeling van een wond, neemt u dan altijd contact op met de dierenarts. Hieronder vind u enkele voorbeelden en tips over EHBO bij wonden.

Bijtwonden:

 • Bij bijtwonden adviseren wij altijd contact op te nemen met de dierenarts
 • Een bijtwond kan er aan de buitenkant maar klein uitzien, maar soms zit er een grotere holte onder de huid.
 • Daarnaast zijn bijtwonden altijd vuile wonden, en is het schoonmaken en ontsmetten extra belangrijk.
 • De dierenarts kan beoordelen of een wond gehecht moet worden, en of een dier nog met antibiotica behandeld moet worden na een bijtincident.

 Snijwonden:

 • Neem contact op met de dierenarts bij twijfel of bij grote snijwonden.
 • Indien er een bloeding is opgetreden door de wond, kunt u deze proberen te stelpen.
  • Geef met een schone doek druk op de wond, en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.
 • Kleine snijwondjes kunt u schoonmaken en desinfecteren met Betadine. Het wondje moet dan zelf genezen.
 • Bij twijfel of grotere snijwonden gaat u naar de dierenarts. Wij beoordelen of de wond gehecht moet worden en of het dier nog medicatie nodig heeft.

 Brandwonden:

 • Neem direct contact op met de dierenarts in geval van een brandwond.
 • Probeer de wond te koelen gedurende minimaal een half uur met koud water.
 • Let wel op dat uw dier niet onderkoeld raakt.
 • Leg of smeer niets op de wond
 • Probeer geen haren of eventueel kleding van de wond af te halen.
 • Wij zullen de wond controleren en behandeling instellen voor de verdere verzorging van de brandwond.
 • Wij zullen ook het dier verder goed nakijken, of er geen andere schade is opgelopen. Bijvoorbeeld schade aan de longen als er rook is ingeademd.

Allergische reacties

Allergische reacties

Honden kunnen net als mensen op veel verschillende stoffen allergisch reageren. Een allergische reactie kan zich ook op vele manieren uiten. De huid kan opzwellen, of er kunnen rode vlekken ontstaan op de huid, maar een dier kan ook in shock raken.

Dit noemen we anafylactische shock, deze treedt meestal zeer snel na het innemen van een allergische stof op. Het dier krijgt bleek/wit tandvlees en de kleur van de tong is minder roze, het dier reageert niet meer zoals gewoon en kan buiten bewustzijn raken.  In het geval van een verdenking van shock reactie, moet u altijd contact opnemen met de dierenarts en zo spoedig mogelijk naar een dierenarts toe gaan.

Ook mildere allergische reacties kunnen heel vervelend zijn, zoals een reactie op een bijensteek, of als een dier in aanraking is gekomen met een irriterende stof zoals de Berenklauw plant.  Als uw dier sterke zwelling of roodheid van de huid krijgt op de plek van een steek etc. neemt u contact op met de dierenarts. We kunnen medicatie geven om de zwelling te verminderen en de huid irritatie sneller te laten genezen.

Aanrijding

Aanrijding

Denk bij een aanrijding altijd eerst aan uw eigen veiligheid. Zorg ervoor dat de situatie op straat veilig is, en dat u en uw huisdier goed zichtbaar zijn!

Na een aanrijding met een auto of fietser kunnen er kleine verwondingen zijn zoals schaafwonden, maar er kan ook veel meer aan de hand zijn, denkt u daarbij aan botbreuken of interne bloedingen. Als u twijfelt over de toestand van uw hond, verplaats deze dan niet. Neemt u contact op met de dierenambulance om u te helpen met het vervoer van uw huisdier naar de dierenarts.

Na een verkeersongeluk is het altijd verstandig om uw hond na te laten kijken door de dierenarts, er kan meer aan de hand zijn dan dat er aan de buitenkant te zien is.

Oogtrauma

Oogtrauma

oog hondBij oogtrauma kunt u denken aan verwondingen aan de oogleden of de oogbol, ook kan de oogbol uit de oogkas komen (luxeren). Verwondingen ontstaan vaak door vechtpartijtjes met andere honden of eventueel een haal van een kat. Een oogbolluxatie zien we vooral bij bepaalde honden rassen met een korte snuit ( Shi Tzu, Chihuahua, Mopshond etc), het kan ontstaan door een klap op de kop, of als een dier te hard in het nekvel vastgehouden word.

Verwondingen aan de oogleden:

 • Neem contact op met de dierenarts
 • Deze verwondingen kunnen vaak hevig bloeden, u kunt het bloeden stelpen door een verband op de huid te drukken.
 • Kleine schaafwondjes kunnen ontsmet worden (met Betadine) en zullen vaak vlot genezen.
 • Grotere snijwonden moeten altijd door de dierenarts gecontroleerd om te kijken of er geen verwondingen aan de oogbol zijn, om te bepalen of de wond gehecht moet worden, en of er eventueel nog aanvullende medicatie gegeven moet worden zoals antibiotica of pijnstilling.

Verwondingen aan de oogbol:

 • Neemt u altijd contact op met de dierenarts ook als uw hond alleen iets met het oog zit te knijpen en u geen beschadiging lijkt te kunnen zien.
 • Zorgt u ervoor dat uw hond het oog niet verder kan beschadigen tijdens vervoer naar de dierenarts. Door een kraag om te doen of de hond op schoot te houden indien mogelijk
 • Krasjes op het hoornvlies kunnen erg oppervlakkig zijn en niet met het blote oog te zien. Als er echter geen spoedige behandeling plaats vind kan het hoornvlies perforeren en kan de hond het oog verliezen.

Oogbolluxatie:

 • Neemt u altijd zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts.
 • Houd het oog vochtig u kunt hiervoor olie gebruiken( zonnebloem, slaolie, olijf) bescherm het oog met een vochtige zachte doek, deze niet te hard aandrukken.
 • Zorgt u ervoor dat de hond de oogbol niet verder beschadigt tijdens het vervoer naar de dierenarts. De hond zal waarschijnlijk proberen met de poten naar het oog te krabben etc.
 • Wij zullen proberen de oogbol terug te plaatsen, dit zal altijd onder verdoving gebeuren. Indien er snel gehandeld kan worden, is er een goede kans op herstel.

Zonnesteek

Zonnesteek

Bij een zonnesteek is de lichaamstemperatuur ernstig ontregeld en loopt sterk op. De normale lichaamstemperatuur van een hond is tussen de  38 °C en 39°C, bij een zonnesteek loopt deze op tot boven de 41°C. Honden kunnen niet zweten door de huid zoals wij, ze kunnen alleen warmte verliezen door hijgen via de tong en via hun zoolkussentjes. Op warme dagen kan er zeker voor kortsnuitige honden al snel een probleem ontstaan bij te veel inspanning. Een hond even in de auto laten zitten op een zonnige dag is uit den boze, oververhitting kan dan al heel snel optreden.

Bij temperaturen boven de 41°C treedt er al hersenschade op, dit is dan ook de reden dat honden met zonnesteek helaas vaak snel komen te overlijden. De eerste verschijnselen zijn extreem hijgen, sloom en sufheid vervolgens raakt de hond buiten bewustzijn en daarna kan de dood intreden.

Het belangrijkste bij een zonnesteek is het voorkomen ervan. Laat een hond dus nooit alleen achter in de auto. Ga op warme dagen niet met de hond hardlopen, of aan de fiets lopen. Zorg er altijd voor dat uw hond op warme dagen de koelte zelf op kan zoeken. En een frisse plons in het water is altijd mooi meegenomen.

Mocht u toch een verdenking hebben dat uw hond te warm is geworden, neem dan meteen contact op met de dierenarts. Daarnaast kunt u de hond koelen met koel water. En de hond daarna aan de lucht laten drogen. Door de verdamping wordt veel warmte afgevoerd.  Gebruik nooit ijskoud water, dit vernauwt de haarvaatjes in de huid af en zorgt er op die manier voor dat warmte niet afgevoerd kan worden.

Katten

Epilepsie

Epilepsie

Een epileptische aanval is soort “kortsluiting” in de hersenen waarbij de kat tijdelijk het bewustzijn verliest. Dieren vallen vaak om, hebben krampen van de spieren, gaan klappertanden en schuimbekken en laten de urine lopen. Een aanval duurt meestal enkele minuten, waarna er weer herstel plaats vindt van het normale gedrag. Wel kan een dier in de periode net na een aanval nog wat angstig of onrustig zijn.

Wat moet u doen als u dit voor het eerst ziet bij uw kat:

 • Een epileptische aanval kan er zeer eng uit zien, maar blijft u vooral RUSTIG!
 • Als een aanval eenmaal begonnen is, kan deze niet meer gestopt worden. U moet dus afwachten totdat dit vanzelf gebeurt. Wel kunt u ervoor proberen te zorgen dat uw dier zich niet bezeert. Let daarbij ook vooral op uw eigen veiligheid!
 • U kunt de omgeving zo rustig mogelijk maken, door het licht te dimmen, muziek en televisie uit te zetten.
 • Probeer niet de tong uit de bek te houden, de kat kan onbewust bijten.
 • Indien een aanval langer duurt dan 10 minuten MOET u contact opnemen met de dierenarts.
 • Indien een aanval binnen enkele minuten voorbij is, kunt u daarna contact opnemen met de dierenarts. Er kan dan eventueel besloten worden om alvast onderzoek te doen naar eventuele oorzaken, en er kan een behandelplan opgesteld worden.

Vergiftiging

Vergiftiging

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een vergiftiging. U kunt denken aan chemische stoffen zoals rattengif en planten. Zelfs sommige voedingsstoffen die voor ons helemaal veilig zijn, zijn voor uw kat giftig.

Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende oorzaken voor vergiftiging bij de kat, en wat u het beste kunt doen in deze situaties. Bij twijfel neemt u altijd contact met ons op. Wij kunnen dan via het Nationale Gif Centrum achterhalen of iets gevaarlijk is voor uw kat.

Neemt u altijd de verpakking mee naar de dierenarts, dit kan levensreddend zijn !

Lelies:

Er zijn veel planten die giftig kunnen zijn voor katten, maar vaak veroorzaken deze milde verschijnselen.  De lelie is daarop een grote uitzondering. Lelies zijn zeer giftig voor katten, zelfs het een kleine hoeveelheid stuifmeel wat een kat van de vacht kan likken is al giftig.

Een lelie vergiftiging veroorzaakt nierschade en kan zelfs tot de dood leiden.

Indien uw kat toch in aanraking is gekomen met lelies, is het altijd verstandig om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Wij kunnen proberen de kat te laten braken om zo veel mogelijk van het lelie materiaal nog te verwijderen. Na enkele dagen kunnen we de nierfunctie controleren, dit kan door middel van bloedonderzoek. Preventief kan het verstandig zijn met infusen de nieren te spoelen om schade te voorkomen of te beperken.

Paracetamol:

Als wij ergens pijn hebben gebruiken we Paracetamol als zeer veilige pijnstilling. Katten hebben een andere stofwisseling, en voor katten is Paracetamol zeer giftig! Het is al dodelijk in zeer kleine hoeveelheden.

Geef uw kat dus nooit Paracetamol als pijnstilling, als uw kat pijn heeft neem dan contact op met de dierenarts. Wij kunnen een geschikt medicijn voorschrijven.

Heeft uw kat toch een tablet Paracetamol gegeten, neem dan ook zo snel mogelijk contact met ons op. We kunnen proberen de kat nog te laten braken en een tegengif via het infuus toedienen of via de bek.

Uien:

Uien zijn rauw, gekookt, gebakken en gedroogd giftig voor de kat. Ook als er ui verwerkt is in sauzen kan dit giftig zijn. Voor de kat kan 5 gram ui per kg lichaamsgewicht giftig zijn. Uien veroorzaken Heinz body anemie, dit is een soort bloedarmoede waarbij de rode bloedcellen beschadigd raken.

Tekenen van bloedarmoede zijn; Minder uithoudingsvermogen, een snellere ademhaling, minder roze kleur van de tong en het tandvlees, duizeligheid en koude poten. De eerste verschijnselen zijn echter vaak braken en diarree, de anemie klachten kunnen dagen later pas optreden.

Bij een verdenking hiervan, moet u altijd contact opnemen met de dierenarts. We kunnen met bloedonderzoek uitsluiten of er sprake is van bloedarmoede.

Vlooienmiddelen met Permethrin:

Permethrin is een insectendoder. Deze stof zit vaak in vlooien- en tekenmiddelen voor de hond. Voor de hond is dit middel veilig in gebruik, en geeft het een goede bescherming tegen teken en vlooien. Het kan ook als impregnatie middel gebruikt worden voor klamboes voor reizen naar tropische landen.

Echter voor de kat is het middel zeer giftig en kan zelfs dodelijk zijn. Gebruik dus altijd vlooienmiddelen die speciaal geschikt zijn voor de kat, en past u de gebruiksvoorwaarden goed toe. Lees dus altijd zorgvuldig de bijsluiter voor gebruik,  bij twijfel neemt u altijd contact op met een dierenarts.

Daarnaast moet u goed opletten als u uw hond behandeld met een dergelijk middel, dat de kat gedurende minimaal 24 uur niet in contact komt met de hond, ook niet met de kleedjes of andere ligplekken van de hond.

Katten krijgen zenuw verschijnselen van een vergiftiging met Permethrin. Ze worden schrikachtig en zitten te trillen. Als het om een ernstige vergiftiging gaat kunnen er epileptische aanvallen optreden die zonder behandeling overgaan in een coma en het dier kan komen te overlijden.

Neemt u altijd contact op met de dierenarts bij een verdenking van een vergiftiging met Permethrin. Eventueel kunt u thuis na het toedienen al proberen zoveel mogelijk van de kat af te wassen om opname via de huid te beperken.

Lijst van het LICG met overige vergiften

Wonden

Wonden

Er zijn veel verschillende soorten wonden, als u twijfelt over de juiste behandeling van een wond, neemt u dan altijd contact op met de dierenarts. Hieronder vindt u enkele voorbeelden en tips over EHBO bij wonden.

Bijtwonden:

 • Bij bijtwonden adviseren wij altijd contact op te nemen met de dierenarts
 • Een bijtwond kan er aan de buitenkant maar klein uitzien, maar soms zit er een grotere holte onder de huid.
 • Daarnaast zijn bijtwonden altijd vuile wonden, en is het schoonmaken en ontsmetten extra belangrijk.
 • De dierenarts kan beoordelen of een wond gehecht moet worden, en of een dier nog met antibiotica behandeld moet worden na een bijtincident.

Snijwonden:

 • Neem contact op met de dierenarts bij twijfel of bij grote snijwonden.
 • Indien er een bloeding is opgetreden door de wond, kunt u deze proberen te stelpen. Geef met een schone doek druk op de wond, en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.
 • Kleine snijwondjes kunt u schoonmaken en desinfecteren met wat verdunde Biotex of Betadine. Het wondje moet dan zelf genezen.
 • Bij twijfel of grotere snijwonden gaat u naar de dierenarts. Wij beoordelen of de wond gehecht moet worden en of het dier nog medicatie nodig heeft.

 Brandwonden:

 • Neem direct contact op met de dierenarts in geval van een brandwond.
 • Probeer de wond te koelen gedurende minimaal een half uur met koud water.
 • Let wel op dat uw dier niet onderkoeld raakt.
 • Leg of smeer niets op de wond
 • Probeer geen haren of eventueel kleding van de wond af te halen.
 • Wij zullen de wond controleren en behandeling instellen voor de verdere verzorging van de brandwond.
 • Wij zullen ook het dier verder goed nakijken, of er geen andere schade is opgelopen. Bijvoorbeeld schade aan de longen als er rook is ingeademd.

Allergische reacties

Allergische reacties 

Katten kunnen net als mensen op veel verschillende stoffen allergisch reageren. Een allergische reactie kan zich ook op vele manieren uiten. De huid kan opzwellen, of er kunnen rode vlekken ontstaan op de huid, maar een dier kan ook in shock raken.

Dit noemen we anafylactische shock, deze treed meestal zeer snel na het innemen van een allergische stof op. Het dier krijgt bleek/wit tandvlees en de kleur van de tong is minder roze, het dier reageert niet meer zoals gewoon en kan buiten bewustzijn raken.  In het geval van een verdenking van shock reactie, moet u altijd contact opnemen met de dierenarts en zo spoedig mogelijk naar een dierenarts toe gaan.

Ook mildere allergische reacties kunnen heel vervelend zijn, zoals een reactie op een bijensteek, of als een dier in aanraking is gekomen met een irriterende stof zoals  de Berenklauw plant.  Als uw dier sterke zwelling of roodheid van de huid krijgt op de plek van een steek etc. neemt u contact op met de dierenarts. We kunnen medicatie geven om de zwelling te verminderen en de huid irritatie sneller te laten genezen.

Vallen van hoogtes

Vallen van hoogtes (balkon/dak)

Elk voorjaar komen er helaas weer katten naar de praktijk die van het balkon of dak zijn gevallen. We zetten voor het eerst de ramen en deuren open en de katten gaan naar buiten. Katten springen niet van het balkon of dakterras, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor ze vallen. En hoewel katten vaak “op hun pootjes” terecht komen, betekent dit helaas niet dat ze altijd zonder problemen een val doorstaan.

Laat uw kat na een val altijd nakijken door de dierenarts. Aan de buitenkant kan het lijken alsof er niets aan de hand is, maar er kan ook interne orgaanschade optreden na een val.

Vervoer uw kat in een afgesloten mandje zo rustig mogelijk. Indien u geen kattenmandje heeft, werkt een grote weekendtas of een kartonnen doos vaak ook goed.  Laat uw kat zelf de positie kiezen waarin ze het liefst gaat zitten/liggen. Let op uw eigen veiligheid bij het oppakken van de kat, als het dier pijn heeft kan het anders reageren. U kunt bijvoorbeeld met een deken of grote handdoek de kat oppakken, zodat de kat u niet kan krabben of bijten.