SPOED

Algemene informatie

konijn

Algemene informatie en geschiedenis

konijnEen konijn is geen knaagdier, het is een haasachtige. Konijnen en hazen onderscheiden zich van de knaagdieren doordat ze stifttanden hebben. Deze tandjes zitten achter de bovensnijtanden waarop de ondersnijtanden kunnen afslijten. Tanden bij konijnen en knaagdieren groeien altijd door.
Wilde konijnen leven in groepen, de jongen worden kaal en blind in holen geboren (nestblijvers); hazen leven solitair en werpen nesten in een ondiepe kuil, een zogenaamd leger. De jongen hebben bij de geboorte haar en kunnen direct zien (nestvlieders).
Het is niet geheel zeker waar konijnen precies vandaan komen; wel is bekend dat ze afstammen van hun wilde voorouders (Oryctolagus cuniculus). Vroeger werden konijnen veel gehouden voor het vlees. Ze werden in meerdere landen gegeten. Omdat er hier en daar ook konijnen ontsnapten, kwamen er steeds meer konijnen in het wild; nu werd er ook op hen gejaagd. Maar konijnen kunnen zich snel voortplanten en het zijn echte plagen geweest.
Steeds meer mensen houden een konijn als huisdier. Konijnen kunnen 8-15 jaar oud worden. Het kunnen hele leuke, lieve, aanhankelijke diertjes zijn, waar zeker ook kinderen veel plezier aan kunnen beleven.

Huisvesting

konijnOver het algemeen worden konijnen in hokken gehuisvest. U kunt zelf een hok bouwen, maar er zijn ook goede hokken te koop in de dierenwinkel. Konijnen kunnen buiten in de tuin of op een balkon in een hok zitten. Of ze nou binnen of buiten zitten, ze mogen nooit op de tocht staan!
Binnen kan een hok volstaan met zaagsel en stro (en altijd vers hooi!), buiten moet een konijn een slaapplek hebben (zeker ’s nachts en in de winter). Het moet een apart hok zijn, waar het dier altijd droog en tochtvrij kan zitten. Het dier moet dan voldoende stro hebben om zich warm te houden. In plaats van zaagsel zijn er nog andere bodembedekkers te koop, bv samengeperste houtvezels; dit geeft minder stof.
Vaak maken konijnen een hoekje waar ze hun uitwerpselen deponeren. Dit hoekje moet regelmatig verschoond worden. Afhankelijk van het konijn, grootte van het hok en het aantal konijnen in het hok, moet het hele hok toch zeker 1 keer per week verschoond worden. Zorg voor een goede hygiëne, dit kan veel problemen voorkomen.
Het hok moet ook voldoende groot zijn, een konijn is een beweeglijk dier, en moet zijn poten kunnen strekken. Zorg voor een groot hok; als dit niet kan moet het dier een paar uur per dag vrij rond kunnen lopen (pas op voor snoeren en kabels!). Als konijnen buiten zijn gehuisvest, kunt u een ren maken; hier kunnen ze naar hartenlust rennen en spelen.

Voeding

Supreme Science Selective

In de meeste boekjes zult u vinden: 50-70 gram droogvoer (gemengd met pitjes, en dergelijke of pellets, van die bruine korrels) per kilo konijn, per dag en vers water is voldoende. Het hoofdvoedsel van een konijn behoort echter hooi en groenvoer te zijn. Het dier moet elke dag onbeperkt hooi krijgen. En elke dag verse groente (zie hieronder). Daarnaast mag een konijn een beetje (10 gram per kilo konijn per dag) pelletvoer of gemengd voer voor konijnen krijgen. Een jong konijn (tot 6 maanden) mag eten wat hij wil. Wist u trouwens dat de groene en oranje stukjes in het voer gewoon gekleurd brood is??
Als u net een konijn heeft aangeschaft, moet het konijn nog een tijdje het ‘oude’ voer eten, wat u langzamerhand kunt gaan mengen met het voer dat u wilt gaan geven. Zo kunnen de darmen van het dier aan het nieuwe voer wennen.
Konijnen hebben 2 verschillende soorten ontlasting. ’s Nachts/’s ochtends hebben ze kleine zachte keuteltjes. Deze keutels eten ze weer op en dit gaat dan voor de 2e keer door het maagdarmstelsel. Bacteriën in de dikke darm maken veel voedingsstoffen en vitamines uit de ontlasting, zo gaan deze niet verloren! Dit komt omdat plantencellen een lastig verteerbare wand hebben. De rest van de dag produceert het konijn de bekende harde konijnenkeutels.

Pelletvoer
Er is tegenwoordig een nieuw pelletvoer op de markt, wat precies is afgestemd op een konijnen lichaam. Dit voer voorkomt selectief eten. Veel konijnen eten alleen de lekkere dingen uit hun bakje, met dit voer kan dat niet meer.
Dit smakelijke voer heeft een hoog vezel gehalte wat de darmmobiliteit stimuleert, het bevordert slijtage van de tanden en kiezen en zorgt voor een gezonde spijsvertering. Het heeft een positief effect op de blinde darm, waar de zachte keuteltjes worden geproduceerd die uw konijn op zal eten, welke veel vitamines bevat.
Het voer heet Supreme science selective en is bij Dierenkliniek De Wetering te koop.

Wel eten:
Andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, witlof, veldsla, sla, andijvie, witlof, paardenbloemblad, wortel, wortelloof en gras van een schoon veldje (het gras mag niet te nat, en niet gemaaid zijn! Zorg er ook voor dat het niet meer dan 10% klaver bevat). Ook de toppen van een brandnetel vinden konijnen lekker, maar laat het wel een dag liggen, zodat de ‘brand’ eruit is. Veel fruitsoorten kan een konijn ook eten, denk maar aan een appel, peer, banaan en aardbei. Alles met kleine beetjes!

Niet eten:
Koolsoorten of blaadjes hiervan, prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool en spruitjes. Bovenstaande groenten zorgen voor te veel gasvorming in de buik.

Let erop dat als u gras of brandnetels plukt, deze wel schoon zijn, en niet met onkruidverdelger o.i.d. zijn besproeid. Was alle groenten en fruit voor u ze verstrekt. Voor alles geldt: met mate. Gooi geen krop andijvie het hok in, maar een paar blaadjes. Fruit mag ook niet te veel, er zit veel suiker in. Hou het op een plakje banaan of een schijfje appel. Als een konijn niet gewend is om groente en fruit te eten, of het dier is nog jong, dan moet het voeren van de groente opgebouwd worden, steeds een beetje meer groente en minder konijnenvoer.

Gedrag en voortplanting

Konijnen vertonen nog veel van hun gedragingen in de vrije natuur. Ze proberen in hun hok holen te graven, stampen op de grond als er gevaar dreigt en maken nesten van o.a. uitgetrokken plukken haar. Ze vinden het prettig om in een groep te leven, bewegen zich graag en hebben dus ook ruimte nodig.
In de natuur is een konijn vaak het slachtoffer van roofvogels. Daarom zullen ze ook hard schrikken als u ze snel van boven af nadert. Houd hier rekening mee.
Konijnen kunnen zich erg snel voortplanten. Ze worden met 4 tot 6 maanden geslachtsrijp. De dieren zijn ongeveer 31 dagen drachtig en werpen nesten van gemiddeld 3-7 jongen. Dierenkliniek De Wetering adviseert om vrouwtjeskonijnen te laten steriliseren. Dit ivm met een grote kans op baarmoedertumoren op latere leeftijd, waaraan veel vrouwtjes overlijden. Ook een mannetje kan geholpen worden om nestjes te voorkomen.

Hanteren van een konijn

Til een konijn op met een hand onder de borstkas of aan het nekvel, de andere hand moet dan ondersteunend onder de kont gehouden worden. Konijnen hebben hele sterke achterpoten, er bestaat een kans dat hij door één keer te spartelen zijn rug kan breken. Verder mogen konijnen nooit aan hun oren opgetild worden, ze zijn hier niet voor gemaakt! Ook alleen in het nekvel pakken is niet de methode, zeker niet als ze wat zwaarder zijn.

Gezondheid

Het is erg belangrijk om de gezondheid van uw konijn in de gaten te houden. De beste manier om dit te doen, is observatie. U kunt zien of het dier goed eet/drinkt. Dit is een goede indicatie voor zijn gezondheid. Ook is het verstandig uw konijn(en) elke week of elke 2 weken te wegen. Zo kunt u goed in de gaten houden of hij afvalt/te veel afvalt of aankomt.

EEN KONIJN DAT NIET EET OF POEPT, IS EEN SPOEDGEVAL. NEEM CONTACT OP MET UW PRAKTIJK!

Let verder op de volgende dingen: Heeft het konijn jeuk, of rode plekken? Schone neus en ogen? Vieze oren?
Hou ook goed het hok in de gaten: Is er wel ontlasting aanwezig? Zit er ontlasting aan zijn kont geplakt? Is het hok niet te nat (is het niet de fles die lekt)?