SPOED

Hamsters

hamster

Algemene informatie en geschiedenis

De hamster is een knaagdier. Er zijn verschillende soorten hamsters die als huisdiertje worden gehouden. De Syrische hamster is het meest populair. Deze hamster wordt ook wel goudhamster genoemd. Anders dan zijn naam doet vermoeden komt hij in verschillende kleuren, tekeningen en vachttypen voor. De goudhamster komt oorspronkelijk uit de woestijnen in Syrië. Naast de Syrische hamster kennen we nog een aantal dwerghamster soorten. De Russische dwerghamster is een kortstaart dwerghamster, afkomstig uit Siberië. De vacht van de Russische dwerghamster wordt wit in de winter. De Roborovski dwerghamster, eveneens een kortstaart dwerghamster, is een kleine snelle en levendige hamster afkomstig uit Mongolië. De Campbelli dwerghamster is ook een kortstaart dwerghamster en is verwant aan de Rusische dwerghamster, maar wat nieuwsgieriger en assertiever van aard. De Chinese dwerghamster tot slot, is een langstaart dwerghamster, met een staart van ca 1 cm lang. Hij komt oorspronkelijk uit China en leeft onder diverse omstandigheden op vlaktes en in bossen. In tegenstelling tot de andere hamsters houdt deze hamstersoort uitgesproken van klimmen.
Hoewel er tussen de diverse hamstersoorten wel verschillen bestaan, zijn hamsters in principe solitaire dieren. Dit wil zeggen dat ze alleen leven en dus ook alleen gehouden worden. Hamsters worden gemiddeld 2 tot 3 jaar oud. Ze bezitten 2 grote met slijmvlies bedekte “zakjes” in hun mondholte, ook wel wangzakken genoemd. Ze worden gebruikt voor het vervoeren van voedsel en nest materiaal, dit wordt hamsteren genoemd. Hamsters kunnen hele leuke diertjes zijn, waar ook kinderen plezier aan kunnen beleven. Belangrijk is wel te realiseren dat hamsters zeker geen knuffeldieren zijn, maar leuk om naar te kijken.

Huisvesting

Over het algemeen worden hamsters in hokken gehuisvest. U kunt zelf een hok bouwen, maar er zijn ook goede hokken te koop in de dierenwinkel. U kunt kiezen voor een kooi met spijlen, of voor een glazen bak met een tralie deksel. Het voordeel van een tralie kooi is dat de ventilatie beduidend beter is, het nadeel van een tralie kooi echter is dat er rommel via de tralies in de kamer terecht kan komen.
De hamster is een nachtdier en heeft een plekje nodig waar hij zich kan terugtrekken. U kunt nachthokjes kant en klaar in de dierenwinkel kopen, of er een zelf maken. Daarnaast is het leuk om meer schuilmogelijkheden aan te bieden, denk hierbij aan toiletrolletjes, kartonnen doosjes of een omgekeerde bloempot.
Als bodembedekking kunt u kiezen voor zaagsel. Ipv zaagsel zijn er nog andere bodembedekkers te koop, bv samengeperste houtvezels; dit geeft minder stof. Ook moet er voldoende nest materiaal voor de hamster ter beschikking zijn, zoals hooi en papier. Afhankelijk van de grootte van het hok moet het hele hok toch zeker 1 keer per week verschoond worden. Hamsters zijn zindelijk, dat wil zeggen dat ze een vaste plek hebben waar ze hun uitwerpselen deponeren. Deze toilethoek kan het beste dagelijks worden verschoond. Eventueel kunnen er op die plek ook kattenbak korrels worden gelegd.
Omdat hamsters voedsel verzamelen en dit naar hun nest slepen, dient hun voedsel voorraad dagelijks gecontroleerd te worden op de aanwezigheid van bederfelijke etenswaren. Zorg voor een goede hygiëne, dit kan veel problemen voorkomen.
Het hok moet ook voldoende groot zijn, een hamster is een beweeglijk dier, en moet kunnen ze naar hartenlust rennen en spelen. Omdat de hamster zoveel beweging nodig heeft, is het aan te bevelen ook een looprad in de kooi te zetten. Vanwege zijn nieuwsgierige aard zal de hamster een gevarieerde omgeving zeker op prijs stellen, denk hierbij aan grillig gevormde stenen, doosjes, gespannen sisal touw etc.

Voeding

hamsterU kunt een hamster hamstervoer geven, er zijn inmiddels ook hamstervoeders te koop in de dierenwinkel. Let erop dat er niet teveel zonnebloempitten/pinda’s in het voer zitten. Hamsters zullen hun voedsel verzamelen en opslaan in hun nest. Hamsters hebben over het algemeen niet de neiging te snel te veel te eten. Naast hamstervoer mogen ze ook wat groenvoer krijgen. Bijvoorbeeld een stukje appel, wortel etc. Geef hiervan nooit teveel, en haal wat ze niet meteen opeten weg, dit om rotting in het hok te voorkomen. Een hamster is geen vegetariër en afhankelijk van de samenstelling van het hamstervoer kunt ook af en toe wat dierlijk eiwit aanbieden aan de hamster, bijvoorbeeld 1 of 2 maal per week een honden- of kattenbrokje. Schoon vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn.
Als u net een hamster heeft aangeschaft, moet de hamster nog een tijdje het oude voer eten wat u langzamerhand kunt gaan mengen met het voer dat u wilt gaan geven. Zo kunnen de darmen van het dier geleidelijk aan het nieuwe voer. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende mogelijkheden om te knagen zijn! Geschikt hiervoor zijn bijvoorbeeld bepaalde houtsoorten. Geschikte houtsoorten zijn: o.a. fruitbomen, wilgen en kiem- of wortelhout (terrarium afdeling van dierenspeciaalzaak). Vermijd giftige bomen!

Gedrag en voortplanting

Hamsters zijn over het algemeen solitaire dieren, dat wil zeggen dat ze alleen leven. De mannetjes en vrouwtjes komen alleen bij elkaar voor de paring. Het zijn nachtdieren, dat wil zeggen dat ze overdag slapen en in de schemering op pad gaan om voedsel te verzamelen. Ze leven in een holletje waar ze slapen en voedsel bewaren, dat in hun wangzakken naar hun hol wordt gebracht. Als de omgevingstemperatuur beneden de 10 graden zakt, zal de hamster in winterslaap gaan. Hamsters hebben de winterslaap niet nodig om gezond te blijven. In verwarmde huizen komt het ook maar zelden voor.
Hamsters hebben geurklieren in hun flanken waarmee ze hun territorium markeren. Ook herkenning van soortgenoten verloopt met name via geur.
Hamsters worden vruchtbaar ca rond 5 weken (vrouwtje ca dag 30, mannetje ca dag 45). Het vrouwtje laat een maal per 4 dagen het mannetje toe. De dag na de eisprong komt er wat wit/creme kleurige uitvloeiing uit haar vulva, dit is normaal. Met fokken kan het best gewacht worden tot een leeftijd van 4 maanden. De draagtijd bedraagt 16 dagen. De jongen, gemiddeld 4 tot 10 in aantal, worden naakt en blind geboren. Het is van groot belang het nest ten minste 7 dagen met rust te laten! Stress kan namelijk tot kannibalisme leiden, dat wil zeggen dat de moeder dan haar eigen jongen zal doden. Vanaf 2 weken komen de kleine hamsters buiten het nest en met 4 week mogen ze gespeend worden.

Hanteren van een hamster

Een hamster kan als beste opgepakt worden door hem op te “scheppen” met beide handen samen gehouden als een kommetje. Eventueel kunt u de hamster ook met behulp ven een doosje of een toiletrolletje uit het hok ‘scheppen’. Hamsters dienen voorzichtig, en nooit onverwacht, benaderd te worden, anders zullen ze bijten.

Gezondheid

Het is erg belangrijk om de gezondheid van uw hamster in de gaten te houden. De beste manier om dit te doen, is observatie. U kunt zien of het dier goed eet/drinkt. Dit is een goede indicatie voor zijn gezondheid. Ook is het verstandig uw hamster elke week of elke 2 weken te wegen. Zo kunt u goed in de gaten houden of hij afvalt/te veel afvalt of aankomt. Let verder op de volgende dingen: Heeft het hamster jeuk, of rode plekken? Schone neus en ogen? Vieze oren? Diarree is bijna altijd een teken van ziekte!