SPOED

Ziektes

fretten

Ook fretten kunnen ziek worden en kunnen een aantal aandoeningen krijgen die vrij specifiek zijn voor het fret.

Insulinoom

Een kleine tumor van de β-cellen van de alvleesklier (pancreas). Deze β-cellen produceren insuline en gaan hierbij ongeremd insuline produceren, waardoor het fret een lage bloedsuiker krijgt. De symptomen ontstaan vaak met periodes van  zwakte in de achterhand. Ze vallen om, staan weer op en lopen weer door. Andere symptomen zijn: staren in het oneindige, misselijkheid en sloomheid. De een te laag bloedsuiker kan een fret zelfs in coma raken. De symptomen verdwijnen na het geven van een maaltijd.

In de praktijk wordt de bloedsuikerspiegel gemeten en bij twijfel na 4 uur vasten, onder toezicht, herhaald. Als therapie zijn er chirurgische en medicamenteuze mogelijkheden, we bespreken deze mogelijkheden graag met u.

Bijnierproblemen

Bijnierproblemen komen veelvuldig voor bij fretten. De bijnieren gaan een verhoogde concentratie geslachtshormonen produceren en deze maken het fret ziek. De belangrijkste verschijnselen zijn:

  • Toenemende kaalheid
  • Terugkeer van seksueel gedrag
  • Jeuk

Met behulp van echografie kunnen de bijnieren in beeld gebracht worden. Afhankelijk van welke bijnier vergroot is kan er gekozen worden voor een chirurgische therapie of een medicamenteuze therapie met Suprelorin.

Meer informatie volgt.