De laatste jaren worden fretten steeds populairder als huisdier. Ze zijn klein, leven langer (6-8 jaar) ten opzichte van knaagdieren, zijn er speels en vriendelijk en vinden interactie met mensen leuk.
Graag geven we u wat korte informatie over het houden en verzorgen van het fret.
Fretten slapen zo’n 20 uur per dag, maar als ze wakker zijn, zijn ze heel erg actief. Een frettenkooi kan daarom eigenlijk niet groot genoeg zijn. Op internet zijn hier talloze voorbeelden van te vinden. Het is belangrijk dat ze gezelschap hebben van een of een paar andere fretten en voldoende kooiverrijking (speelmogelijkheden). Ze zijn erg vindingrijk en het zijn ware ontsnappingsexperts, zorg ervoor dat de kooi goed afgesloten kan worden. In de kooi dient een waterfles, stevige voerbak, frettenbak en ligplekken aanwezig te zijn. In verband met klachten van de luchtwegen die kunnen optreden heeft het de voorkeur geen hooi/stro/zaagsel als bodembedekking te gebruiken, maar t-shirts en dekens. Het is verstandig deze t-shirts en dekens elke paar dagen te wassen om de frettengeur zo veel mogelijk te verminderen.
Fretten kunnen ook buiten gehuisvest worden, mits er voldoende beschutting is en de kooi ruim genoeg is.
Moertje
Het vrouwelijk fret (moertje) wordt in het voorjaar loops en blijft loops, totdat ze gedekt wordt. Dit is een probleem omdat deze persisterende loopsheid kan leiden tot bloedarmoede en zelfs tot beenmergdepressie en de dood.
Het advies is dan ook om het fret op jonge leeftijd te steriliseren of te kiezen voor een chemische castratie met Suprelorin. Er zijn verschillende implantaten Suprelorin die gemiddeld 2 of 4 jaar werkzaam zijn. Deze implantaten zouden zelfs de kans op bijniertumoren kunnen verminderen, hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan.
Ook tijdens de loopsheid kan het implantaat worden ingebracht, het geeft dan een voorbijgaande schijndracht, waarbij het moertje wat feller is in haar gedrag, gedurende enkele weken. Het advies is echter om het implantaat te geven in november van het jaar dat het moertje is geboren, om zo de loopsheid te voorkomen.
Ram
Bij het mannelijk fret (ram) voorkomt castratie de voortplanting en vermindert het de lichaamsgeur, evenals agressiviteit naar soortgenoten. Er kan worden gekozen voor een chirurgische castratie of voor een chemische castratie met het Suprelorin implantaat. Er zijn verschillende implantaten Suprelorin die gemiddeld 2 of 4 jaar werkzaam zijn. Net als bij het moertje wordt gedacht dat deze implantaten de kans op bijniertumoren kunnen verminderen, hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Binnenkort is de Suprelorin 9.4 mg (werkt gemiddeld 4 jaar) wettelijk geregistreerd voor het fret.
Hondenziekte
Fretten zijn erg gevoelig voor Hondenziekte. Een aandoening die niet veel meer voorkomt, maar als deze optreedt verloopt deze vrijwel altijd dodelijk.
Alleen het vaccin: Nobivac Puppy DP is veilig in gebruik bij fretten, van andere vaccins worden fretten ziek! Dit vaccin is voor pups ook werkzaam tegen Parvo, echter dit is de honden Parvo en niet de Aleutian Disease variant van bij de fret.
Rabiës
Rabiës (hondsdolheid) komt gelukkig niet voor in Nederland. Net als voor de hond en de kat is het verplicht voor het fret indien deze meegenomen wordt naar het buitenland. Voor de meeste landen moet de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden en is 3 jaar geldig.