SPOED

Vraag en antwoord

 • Gespreid betalen

  Bij Dierenkliniek de Wetering is het mogelijk om de rekening gespreid te betalen. De betalingsafspraak loopt via een extern bedrijf, de DFA.

  De extra kosten van gespreid betalen zijn eenmalig: € 10 euro.

 • Wat is castreren?

  Bij castratie wordt het weefsel verwijderd dat hormonen produceert  in het lichaam. Dit is dus de testikel of de eierstok. Hierdoor kan het dier zich niet meer voortplanten en is er geen invloed meer van hormonen op het lichaam. Dit is wat we zowel bij mannelijke als vrouwelijke huisdieren doen als we spreken over castratie(mannelijke dier) of sterilisatie(vrouwelijk dier), eigenlijk castreren we dus in alle gevallen.

 • Wat is steriliseren?

  Bij een sterilisatie wordt er voor gezorgd dat er bij het vrouwelijk dier geen verbinding meer is tussen de eierstokken en de baarmoeder. En bij een mannelijk dier wordt er voor gezorgd dat er geen verbinding meer is tussen de testikels en de buitenwereld.

  Deze operatie wordt eigenlijk niet uitgevoerd bij huisdieren. Wel is het zo dat het castreren van vrouwelijke honden en katten van steriliseren noemen, maar eigenlijk castreren we dus alle dieren. Een betere term zou neutralisatie zijn voor beide geslachten.

 • Wanneer kan ik mijn huisdier laten steriliseren/castreren?

  Wij adviseren om poezen en katers te laten castreren vanaf een leeftijd van 6 maanden. Bij poezen doen we dit het liefst voordat ze krols worden, dan hebben ze het minste kans om op oudere leeftijd tumoren te ontwikkelen van de melkklierpakketten.

  Ook vrouwelijke honden mogen vanaf een leeftijd van 6 maanden worden gecastreerd, dit is dus voor de eerste loopsheid. Ook dit adviseren wij vanwege de verminderde kans op melkkliertumoren op oudere leeftijd.

  Mannelijke honden worden vaak niet gecastreerd, omdat er geen gezondheidsreden is om dit te doen. Eigenaren kiezen hier soms wel voor als het mannelijke gedrag van de hond te erg aanwezig is. Castratie kan in sommige gevallen dan helpen om het gedrag te verminderen.

 • Wanneer moet ik mijn huisdier inenten?

  Wij adviseren om uw huisdier(hond/kat/fret/konijn) 1x per jaar te laten  vaccineren.  Uw dier wordt dan gevaccineerd volgens een schema, waardoor altijd voldoende bescherming gegeven wordt tegen ziekten waarvoor wij kunnen vaccineren. Tijdens het ent-consult wordt uw dier ook helemaal nagekeken, deze jaarlijkse controle is dus ook een moment waarop andere aandoeningen aan het licht kunnen komen.

  Indien u naar het buitenland gaat met uw huisdier is het soms nodig om extra vaccinaties te geven, neem dan contact op met de praktijk.

 • Mag ik mijn huisdier wassen?

  Uw huisdier hoeft eigenlijk niet gewassen te worden. Dieren kunnen heel goed hun eigen vacht schoonhouden.

  Als uw huisdier toch heel erg vuil is geworden (hond springt in de sloot) dan kunt u uw dier wel wassen. Dit kan gewoon met water, en als dit onvoldoende werkt zijn er speciale shampoos beschikbaar voor dieren, die de vacht erg mild schoonmaken, en de natuurlijke verlaag niet beschadigen.

   

 • Heeft mijn huisdier gebitsverzorging nodig?

  Honden en katten hebben gebitsverzorging nodig. Net als bij ons worden de tanden van huisdieren vies door bacteriën die in de mond zitten en een plaque laag vormen op de tanden en onder het tandvlees. Het is goed om speciale voeding te geven met een grotere hardere brok, waar uw dier beter om moet kauwen. Daarnaast kunt u de tanden van uw hond of kat poetsen en zijn er gebitsverzorgingsproducten zoals mondspoelwater en tandpasta om de tanden van uw huisdier extra schoon te houden.

 • Mag mijn kat melk drinken?

  Het is beter om uw kat geen melk te laten drinken. Katten kunnen de eiwitten in melk niet goed verteren en kunnen hier diarree of andere buikklachten van krijgen.  Indien de kat een volledige voeding krijgt is melk of kattenmelk ook overbodig, alle benodigde voedingsstoffen zitten immers in de gewone kattenvoeding. Het is beter om uw kat voldoende vers drinkwater aan te bieden op verschillende locaties in het huis.

 • Wat doe ik tegen oormijt?

  Oormijt komt vooral voor bij jonge dieren, vaak geeft het veel viezigheid in de oren en enorme jeuk. Als u denkt dat uw kat misschien oormijt heeft is het goed om langs te komen bij de dierenarts. Wij kunnen zien of het echt om oormijt gaat of dat er een ander oorprobleem speelt en dan een goede behandeling instellen.

 • Is chippen noodzakelijk?

  Het is verstandig om uw huisdier te laten chippen. Vooral als uw huisdier buiten komt.  Als uw dier wegloopt maar gevonden wordt door dierenambulance/dierenbescherming/dierenarts etc. zal er altijd gekeken worden of het dier een chip heeft. Bij aanwezigheid van een chip, kan aan de hand van het chipnummer de contactgegevens van de eigenaar gevonden worden, en kan het dier dus weer terug naar huis.

 • Moet ik mijn huisdier verzekeren?

  Een huisdierverzekering geeft vergoeding voor medische zorg. Afhankelijk van welk pakket uw kiest wordt er meer of minder vergoed, en moet u in sommige gevallen een eigen risico betalen per behandeling. Het is dus vooral goed om u te oriënteren naar de mogelijkheden, op de kliniek zijn diverse folders beschikbaar, en voor vragen kunt u ook altijd contact met ons opnemen. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat u zorg kunt dragen voor uw huisdier, en een huisdierverzekering is een van de mogelijkheden om dit te kunnen doen.

 • Kan de dierenarts ook thuis komen?

  Bij dierenkliniek de wetering is het mogelijk dat de dierenarts aan huis komt. Dit kan op woensdag en vrijdag middag tussen 14:00-17:00 voor meer informatie over de huisvisites kunt u kijken op de huisvisite pagina.